Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 18:16

Πως να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του Joomla site σας

Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του Joomla site σας πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσετε αντίγραφα για τα 2 βασικά κομμάτια από τα οποία αποτελείται το site σας, την βάση δεδομένων και τα αρχεία. Σε αυτό το post θα δούμε πως δημιουργούμε αντίγραφο ασφαλείας χειροκίνητα μέσω του cPanel, το πιο δημοφιλές και εύχρηστο control panel για server. Αν στον server που φιλοξενείται το site σας δεν χρησιμοποιείται το cPanel, για να κατεβάσετε τα αρχεία της ιστοσελίδας σας στον υπολογιστή σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν FTP client οπως ο Filezilla, μια διαδικασία που θα σας πάρει αρκετό χρόνο αλλά θα κάνει την δουλειά.

Αφού λοιπόν έχουμε κάνει login στο cPanel του χώρου φιλοξενίας του site μας αναζητούμε τον File Manager στην ενότητα Files και τον επιλέγουμε.

Μετά θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που μας επιτρέπει να επιλέξουμε φάκελο, επιλέγουμε την τελευταία επιλογή Document Root για το domain μας και πατάμε Go. 

Έτσι ο File Manager θα μας δείξει τα περιεχόμενα του φακέλου public_html όπου βρίσκονται τα αρχεία της ιστοσελίδας μας.

Στην συνέχεια επιλέγουμε την επιλογή Select all και αφού γίνουν highlight με μπλε χρώμα όλα τα αρχεία και οι φάκελοι κάνουμε κλικ στο κουμπί Compress που υπάρχει πάνω δεξιά.

Αφού το πατήσουμε, ο File Manager θα μας δείξει την τοποθεσία και το όνομα του αρχείου .zip που θα δημιουργήσει. Αυτόματα ο File Manager θα επιλέξει για όνομα αρχείου το όνομα του πρώτου φακέλου που εντόπισε, που συνήθως για ένα Joomla website είναι ο φάκελος administrator. Μπορείτε να το αφήσετε ως έχει αλλά καλύτερα θα είναι να βάλετε ένα όνομα της επιλογής σας, π.χ backup.zip. Αφού έχουμε ορίσει το όνομα του αρχείου πατάμε το κουμπί Compress Files όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Αφού δημιουργηθεί το .zip αρχείο που περιέχει όλα τα αρχεία της ιστοσελίδας μας μπορούμε να το κατεβάσουμε είτε χρησιμοποιώντας έναν FTP client είτε ακόμα πιο απλά μέσω του browser της αρεσκείας μας.

Στην συνέχεια και αφού έχουμε ήδη αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων της ιστοσελίδας μας θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα backup της βάσης δεδομένων. Επιστρέφουμε στην αρχική σελίδα του cPanel και εντοπίζουμε το εργαλείο phpMyAdmin που βρίσκεται στην ενότητα Databases. Αφού ανοίξει το phpMyAdmin θα δούμε στο αριστερό μενού όλες τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν. Το όνομα της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείται για το site σας μπορείτε το εντοπίσετε είτε μέσω του αρχείου configuration.php είτε μέσω του back-end στην ενότητα Global Configuration - > Server - > Database Settings - > Database Name.

Αφού εντοπίσαμε και επιλέξαμε την βάση δεδομένων μας πατάμε το κουμπί Export όπως φαίνεται παρακάτω.

Αφήστε τις προ-επιλεγμένες ρυθμίσεις και πατήστε το κουμπί Go.

Αυτό ήταν! Το phpMyAdmin θα δημιουργήσει το αρχείο με τον απαραίτητο κώδικα και θα αρχίσει να κατεβαίνει στον υπολογιστή σας. Κρατήστε τα 2 αυτά αρχεία κάπου ασφαλώς για παν ενδεχόμενο.

Αν κάτι δεν αρκετά κατανοητό αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και με χαρά θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

 

Joomla Experts

Website: joomlaexperts.gr Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

CALENDAR

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

FIND US ON FACEBOOK