Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 18:24

Πως να κάνετε το Joomla website σας να φορτώνει πιο γρήγορα

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για την επιτυχία ενός website να φορτώνει γρήγορα. Το Joomla! μας δίνει αρκετές δυνατότητες για να κάνουμε το website μας ακόμα γρηγορότερο. Σε αυτό το post θα δείξουμε μερικές τεχνικές, κάποιες πιο advanced και κάποιες πιο απλές, για να κάνουμε το website μας να φορτώνει ταχύτερα.

Ενημερώνετε το Joomla και τα extensions που χρησιμοποιείτε

Το να χρησιμοποιείται πάντα η τελευταία έκδοση του Joomla! στο website σας είναι σημαντικό όχι μόνο για λόγους ασφάλειας αλλά και γιατί βελτιώνει την ταχύτητα φόρτωσης του καθώς σε κάθε νέα έκδοση υπάρχουν βελτιώσεις στον κώδικα. Ακόμα και αν αυτές οι αλλαγές είναι μικρές, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι νεότερες εκδόσεις είναι ταχύτερες των παλαιότερων.

Επίσης σημαντικό είναι να κρατάτε ενημερωμένα και τα extensions που χρησιμοποιούνται στο website σας καθώς και σε αυτήν την περίπτωση τις περισσότερες φορές οι βελτιώσεις αφορούν και στην ταχύτητα.

Ενεργοποιήστε την λειτουργία caching του Joomla

Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται το website σας, το Joomla! για να παρουσιάσει στον browser του επισκέπτη το τελικό αποτέλεσμα, πρέπει να ολοκληρώσει κάποια επί μέρους βήματα, να τραβήξει δεδομένα από την βάση δεδομένων, να φορτώσει τα plugins, τα modules και το component, να φορτώσει το template και όλα αυτά να τα συνδυάσει σε μία σελίδα. Απ' ότι καταλαβαίνετε αυτή η διαδικασία απαιτεί κάποιο χρόνο, εδώ είναι που μπορεί να μας φανεί χρήσιμη η λειτουργία caching του Joomla. Όταν έχουμε ενεργοποιημένη την cache, την πρώτη φορά που γίνεται η διαδικασία που αναφέραμε, το αποτέλεσμα της αποθηκεύεται. Έτσι οι επόμενοι επισκέπτες θα πάρουν στον browser τους την αποθηκευμένη σελίδα σαν να ήταν μια απλή HTML στατική σελίδα.

Για να ενεργοποιήσετε την cache πηγαίνετε στην ενότητα System -> Global configuration.

Επιλέξτε το tab System.

Στην δεξιά πλευρά θα δείτε την ενότητα Cache Settings. Στο πεδίο Cache επιλέξτε από την λίστα την επιλογή ON - Conservative caching.

Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις πατώντας το πράσινο κουμπί Save στην πάνω πλευρά της σελίδας.

Υπάρχει ένα ακόμα βήμα που πρέπει να κάνουμε για να ξεκινήσει η λειτουργία caching να δουλεύει. Αυτό είναι να ενεργοποιήσουμε το plugin System - Cache στην ενότητα Extensions - > Plugin Manager.

Αφού μεταβείτε στην ενότητα Extensions - > Plugin Manager, για να εντοπίσετε το plugin χρησιμοποιείστε την λειτουργία αναζήτησης πληκτρολογώντας στο πεδίο την λέξη cache.

Αμέσως θα εμφανιστεί το plugin, παρατηρείστε την ένδειξη στην στήλη Status για να καταλάβετε αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι.

Αν στην στήλη status βλέπετε έναν κόκκινο σταυρό όπως στην παραπάνω εικόνα αυτό σημαίνει ότι το plugin είναι απενεργοποιημένο και θα πρέπει να πατήσετε πάνω του για να ενεργοποιήσετε το plugin.

Ενεργοποιήστε την λειτουργία Gzip Page Compression 

Μια ακόμα δυνατότητα που μας δίνει το Joomla! για να κάνουμε την ιστοσελίδα μας ταχύτερη είναι η συμπίεση των δεδομένων. Ενεργοποιώντας την λειτουργία αυτή τα δεδομένα που κατεβάζει ο browser του επισκέπτη της ιστοσελίδας σας συμπιέζονται πριν αποσταλούν. Έτσι το αποτέλεσμα είναι τα δεδομένα που μεταφέρονται να είναι λιγότερα με αποτέλεσμα η σελίδα σας να φορτώνει πιο γρήγορα.

Για να ενεργοποιήσετε την λειτουργία Gzip Page Compession μεταβείτε στην ενότητα System -> Global configuration.

Επιλέξτε το tab Server.

Εντοπίστε την επιλογή Gzip Page Compression και πατήστε το κουμπί Yes για να την ενεργοποιήσετε.

Τέλος, αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις πατώντας το Save.

Αυτό ήταν, η συμπίεση των δεδομένων είναι πλέον ενεργοποιημένη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα free online tools για να διαπιστώσετε ότι όντως έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία καθώς και κατά πόσον έχει μειωθεί ο όγκος δεδομένων που αποστέλλεται. Ένα από αυτά τα tools είναι το http://checkgzipcompression.com, δοκιμάστε το!

Μειώστε το μέγεθος των εικόνων

Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται σε κάθε website είναι συνήθως ένα μεγάλο μέρος από τον όγκο δεδομένων που απαιτείται για να φορτώσει. Παρακάτω είναι μερικές απλές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθούμε για να μην επιβαρύνουμε άσκοπα το loading time της ιστοσελίδας μας.

  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μεγάλου μεγέθους εικόνες τις οποίες μετά τις μικραίνετε χρησιμοποιώντας HTML. 
  • Πάντα να βελτιστοποιείτε τις εικόνες χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Photoshop ή το Smush.it μειώνοντας το μέγεθος τους αλλά χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα τους.
  • Προσπαθείτε να μην χρησιμοποιούνται πολλές εικόνες στην ίδια σελίδα.

Αφαιρέστε extensions που δεν χρησιμοποιούνται

Κάθε Joomla! extension που υπάρχει εγκατεστημένο στο website σας, καταναλώνει πόρους συστήματος, χώρο στον δίσκο αλλά και στην βάση δεδομένων, για να λειτουργήσει. Χρησιμοποιώντας πολλά extensions αυξάνεται το συνολικό μέγεθος της ιστοσελίδας σας κάνοντας την πιο αργή. Γι' αυτο είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν εγκατεστημένα μόνο extensions που μας είναι χρήσιμα και όντως χρησιμοποιούνται.

Πολλές φορές για παράδειγμα δοκιμάζουμε διάφορα extensions για να δούμε αν μας κάνουν και τελικά ενώ δεν τα χρησιμοποιούμε τα αφήνουμε να υπάρχουν. Είναι πολύ καλή ιδέα σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε έναν έλεγχο για extensions που δεν χρησιμοποιούνται και αν εντοπίσουμε κάποια να τους κάνουμε απεγκατάσταση.

Επίσης όταν επιλέγετε κάποιο extension για το website σας, προσπαθείτε να αξιολογείτε και κατά πόσον επηρεάζει την ταχύτητα φόρτωσης. Υπάρχουν πολλά extensions που είναι κακογραμμένα και επηρεάζουν σημαντικά το loading time.

Joomla Experts

Website: joomlaexperts.gr Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

CALENDAR

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FIND US ON FACEBOOK